Időcsodák 1 - Elágazó utak

A „Mi lett volna, ha” kérdésre nincs válasz. Pedig sokszor szeretnénk tudni.

Az irodalom lehetőséget ad arra, hogy eljátsszunk ezzel a kérdéssel.

Az Időcsodák ennek a játéknak az eredménye.

Mi lett volna, ha Yaan nem sokkal tizennyolc éves kora előtt leül, hogy meghallgassa a másik felet is? Döntése, hogy nem szakad ki, milyen változásokat okoz szerettei és tágabb környezete életében? Képes-e egy ember döntése a történelmet megváltoztatni – és ha igen, elképzelhető-e, hogy egy jobbnak tartott döntésnek sokkal fájdalmasabbak lesznek a következményei?

 

Moly.hu értékelések átlaga 93%. A 37. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján.

 

Néhány vélemény:

"Görgey Etelkának (alias @Eta, sőt még aliaszabb Raana Raas) van egy nagyon komoly hibája, amit, tartok tőle, komoly erőfeszítések árán sem lesz képes orvosolni. Nevezetesen, hogy ide, ebbe az országba, az itteni körülmények közé született. Nyilván nincs ezzel a sorssal egyedül megáldva, de könyvét (idestova az ötödik tőle olvasott kötetét) olvasva, szinte minden fejezet után azon morfondíroztam, mekkora irodalmi veszteség, hogy a Csodaidők/Időcsodák univerzuma csupán egy kis ország viszonylag behatárolható olvasói köre számára vált kultikus alkotássá. Pont." (https://moly.hu/ertekelesek/1236621)

 

"Az Elágazó utak összességében egy kiváló regény, értő kísérlet a Mi lett volna, ha…? kérdéskörében, ami köré a szerző egy egészen más irányba tartó eseményláncolatot épít fel. Egy döntés egész világokat, szereplők sorsát képes megváltoztatni, miközben a keretek ugyanazok maradnak. A másik bravúr, hogy az Időcsodák nem a Csodaidők kiegészítéseként funkcionál, hanem egy önálló életet élő, saját jogán létező történet, ami az előd ismerete nélkül is olvasható, sőt akár belépőül is szolgálhat az univerzumba." (https://moly.hu/ertekelesek/5627175)

 

"

Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan történet van-volt, amibe ennyire belemerültem volna, mint a Csodaidők világa, s éppen ezért furcsa kettősséggel vártam anno az első ICs fejezetet az oldalon, mert tudtam, hogy ez nem A CsI lesz, szóval nem is lesz igazi, másrészről viszont bármit szívesen olvasok, ami az egész világgal kapcsolatos (hence a kritikátlanság). És persze most is megvett az egész sztori kilóra, ez abban a pillanatban vált számomra teljes mértékig bizonyossá, amikor harmadszori olvasásra is néma üdvrivalgásba kezdtem a kád szélén ülve (ezt különböző testi tünetek is kísérték), ahogy megláttam felbukkanni David Freymen nevét (vagy nem is, már a börtönajtó említésére kész voltam).
Igen, a Csodaidők az igazi. De az Időcsodák nemigazinak is egyszerűen… eh… függő vagyok." (https://moly.hu/ertekelesek/1221985)